İmplantın uygulanma amacı nedir?
Diş implantı uygulanmasının amacı; eksik diş veya dişlerin yerine yapılan protezlere; hasta konforunu, fonksiyonunu ve estetiğini geliştirerek destek olmak ve ağız içi-dışı dokuların daha uzun süre fonksiyon görmesine yardımcı olmaktır.
İmplantın ömrü ne kadardır?
Diş implantı uygulamaları, uzun yıllardır kullanılmaktadır ve yüksek başarı oranları ile rutin tedavi yöntemleri arasına girmiştir. Uygun bakım sağlandığında, ömür boyu ağızda kalması beklenmektedir.
İmplant yapılırken kullanılan uyuşturma yöntemi nedir? Diş implantı uygulaması rutinde diş çekimlerinde olduğu gibi bölgesel uyuşturma (lokal anestezi) ile yapılır. Çok sayıda implant yerleştirilecekse seanslar şeklinde lokal anestezi yapılabileceği gibi, genel anestezi altında tüm implantların aynı seansta yerleştirilmesi de mümkün olabilir. İşlem diş çekiminden daha az travmatik olmasına rağmen, korkan hastalarda bölgesel uyuşturmaya ek olarak sedasyon uygulaması da önerilmektedir. Uygun bir sedasyon uygulaması ile hastalar genellikle işlem sırasında olanları hatırlamamaktadır (amnezi). Handi durumlarda diş implantı önerilmektedir? Tek diş eksikliği, çok sayıda diş eksikliği veya tüm dişlerin eksik olduğu durumlarda diş implantları kullanılabilmektedir. Tek diş eksikliklerinde komşu dişlerin kesilerek kaplanma gerekliliğini ortadan kaldırdığı ve komşu dişlere bağlantı yapılmadığı için normal ara yüz temizliği kolayca yapılabilmektedir. Bu nedenlerle her geçen gün daha çok tercih edilen bir yöntem haline gelmiştir. En arka dişlerin kaybedilmesi durumunda, klasik yöntemlerle sabit protez yapımı imkansız hale gelmektedir. Bu durumda da sabit protez yapılabilmesi için implant tek çare olarak karşımıza çıkmaktadır. Tüm dişlerin kaybedilmiş olduğu hastalarda hareketli protezin tutuculuğunu artırmak için veya tamamen sabit protez yapabilmek için de diş implantlarına ihtiyaç duyulmaktadır. Bifosfonat kullanıyorum, implant için zararı var mıdır? Bifosfonat tedavisi gören hastaların sayısı her geçen gün artmaktadır. Osteoporoz hastalarında ve bazı kanser hastalarında kullanılan bu ilaçlar, çenelerde kemik yıkımlarına sebep olabilmektedir. Bifosfonat kullanan hastalarda çenelere cerrahi işlem yapılması bu riski artırmaktadır. Bu durumdaki hastaların kullandığı ilaç, uygulama yolu ve riski değerlendirilerek cerrahi işleme karar verilmesi uygun olacaktır. Sigara içmek implant başarısını etkilenir mi? İmplant başarısını azalttığı gösterilmiş durumlardan birisi sigara içmektir. Sigara içen hastalarda implant başarısı azalmakta ve ömrü kısalmaktadır. Diş implantı metal olduğu için çürümediğinden ağız bakımına gerek olmadığı doğru mu? İmplantlar titanyum veya titanyum zirkonyum gibi alaşımlardan yapılır. Bu metaller dişler gibi çürümez. Ancak, periimplantitis olarak isimlendirilen implant çevresi dişeti iltihabı görülebilir. Dişeti sağlığının bozuk olması implant başarısını olumsuz yönde etkiler. İmplant yerleştirilmeden önce dişeti sağlığı iyi değilse, implant cerrahisi öncesi tedavi edilmesi gereklidir. Ağız temizliğinin iyi yapılması (düzenli diş ipi ve diş fırçası kullanarak), implant(lar)ın uzun dönemli başarı için çok önemlidir.